opc_loader

Wensenlijst

Euro 4 scooters en de verschillen in techniek

Euro 4 scooters en de verschillen in techniek

Vanaf begin 2017 is de nieuwe regelgeving ingegaan, hierdoor is de Euro4 norm ingegaan. 
Dit heeft voor veel merken een flink effect op het modellen programma. 

Sommige fabrikanten kiezen voor een volledig injectie systeem zoals Vespa en merken als Sym, BTC en AGM gaan over naar een E-carb ( Elektronisch geregelde carburatuer).
Dit laatste is vergelijkbaar met de oude monopoint injectiesystemen van auto's uit de eind jaren 80. 

Beide varianten hebben hun voor en nadelen. 

Vespa / Piaggio is dus overgestapt naar een volledig injectie systeem zoals Yamaha dit al had op de Neo's.
Naar alle eerlijkheid, dit draait natuurlijk super netjes en zolang je niet veel aan de scooter wilt aanpassen is het een geweldig systeem.

Daar zit dan ook gelijk de crux, wil jij je Vespa iets harder laten rijden dan zit je gelijk vast aan een compleet motormanagement, dit kan al snel een paar honderd euro kosten.
Uiteraard zijn er aftermarket oplossingen verkrijgbaar van merken als Malossi, Polini etc. etc.

De Euro 4 scooters van de Chinese merken werken tot en met 2020  met de oudere techniek.
De Euro 4 motoren draaien netjes en zijn zuiniger als de Euro 2 motoren.
Sinds 2020 heeft volledige injectie ook zijn intrede gedaan bij de Chinese scooters van o.a. AGM, BTC, Killerbee, La Souris, Berini en diverse andere.
Hier worden twee systemen gebruikt, de A merken (binnen de Chinese merken) gebruiken Delphi, de B merken gebruiken Rongmao.


Het onderhoud is redelijk simpel, het werk ook weer met een CDI. Deze is Niet uitwisselbaar met de Euro 2 !!!  Voor BTC / AGM klanten kunnen wij deze ECU's vervangen en eventueel uitlezen.
Bij de injectie scooters kunnen wij deze simpel uitlezen en de snelheid herprogrammeren, mits dit een Delphi systeem is.

Welke techniek er beter is zal de tijd uitwijzen, De Chinese merken zijn ieder geval voordeliger qua onderdelen. De betrouwbaarheid moet de tijd uitwijzen. Door het gebruik van Dell'orto materiaal bij o.a. BTC hebben wij hier wel vertrouwen in.   

Heb je het geld voor een Vespa, dan is dit wellicht de mooiste scooter voor het geld, maar met de laatste technieken rijden ook de Chinese scooters erg fijn. Heb jij niet zoveel geld over voor een Vespa? Dan kan je jezelf trakteren op een dikke Chinese scooter en heb je ook nog eens de centen over om er één voor je partner te bestellen.





 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.