opc_loader

Wensenlijst

Kreidler

Kreidler is een historisch Duits merk van motorfietsen en bromfietsen.

Kreidler Fahrzeugbau, Stuttgart, later Kreidler-Werke GmbH, Fahrzeugwerke, Stuttgart-Kornwestheim.

Duitse fabriek van Anton Kreidler, die het bedrijf in 1888 opzette voor de productie van telegraafdraad, elektrische kabels en halffabricaten. Pas in 1950 verschenen de eerste bromfietsen. Deze machines hadden zonder uitzondering een 50cc-tweetaktmotor, vaak met liggende cilinder. In 1956 verscheen er ook een scooter. In 1957 kwam de beroemde Kreidler Florett-bromfiets op de markt. Dit model, dat eigenlijk als lichte motorfiets werd uitgebracht, zou een groot succes worden. Zelfs toen het met de bromfietsmarkt bergafwaarts ging, groeide Kreidler.

Men stortte zich ook op de 50cc-wegrace, maar succes kwam pas nadat de Nederlandse importeur Van Veen de machines ging ontwikkelen. Kreidler sloot in 1983 de poorten, nadat in 1980 de Duitse wet veranderde en de rijbewijsvrije 50cc-klasse werd vervangen door de 80cc-klasse waarvoor een rijbewijs verplicht was, en bovendien omdat de aandacht steeds meer uitging naar zware motoren.

Na de beƫindiging van de productie van de Kreidlerfabriek leek een eind gekomen te zijn aan een merk dat bekendstond als kwalitatief niet te evenaren.

De Nederlander John Bos, liefhebber en bewonderaar van jongs af aan voor alles wat met dit merk te maken had, pakte de draad op en begon in 1987 met de levering van originele onderdelen voor Kreidlerbrommers. Nog sterker, anno 2009 assembleert Bos complete Kreidlerbrommers in Portugal. Om de continuĆÆteit in levering en kwaliteit te waarborgen, heeft John Bos beslag weten te leggen op bijna alle mallen die gebruikt zijn bij de toeleveranciers en van de voormalige Kreidlerfabriek.

Het snelheidsrecord op een 50cc-motorfiets stond lange tijd op naam van Jan Huberts. Op 4 augustus 1981 behaalde hij op een Kreidler een snelheid van 222 kilometer per uur.

Dit record werd verbroken op 2 september 2008 door het Amerikaanse BuddFab-team, dat op een Californische zoutvlakte een gemiddelde snelheid van 233,300 kilometer per uur behaalde. Hiervoor gebruikte men een 50cc-Aprilia RS50 (Moto Minarelli AM6) voorzien van een turbo.