opc_loader

Wensenlijst

Sloten

Het juiste slot is een belangrijke keuze, uiteraard is de vraag; waar bent je naar op zoek?
Een goedkoop slot? Een extra slot? Een stevig slot? Er zijn verschillende soorten sloten maar ook verschillende gradaties.

De soorten sloten bespreken wij zo, allereerst de gradaties.
De meeste sloten hebben een keurmerk, dit wordt doorgaans de ART certificering genoemd. Dit is een Nederlands keurmerk en dit wordt aangeduid in sterren.

Hierbij gebruikt men een schaalverdeling van 1 tot en met 5 sterren waarbij 5 sterren het maximum is.

Een goed slot is belangrijk voor om diefstal te voorkopen maar vaak ook een eis bij de verzekering, omdat de kans op diefstal van een nieuwe scooter aanzienlijk is.
Bij Piaggio/Vespa ligt dit die verhouding zelfs op 1 op de 73, in 2020 waren er in totaal 14715 stuks (bron CBS) brom/snorfietsen gestolen, hieronder vallen ook scooters.

Om te voorkomen dat jouw scooter, brommer of motorfiets onder deze statistieken gaat vallen is een goed slot en eventueel een alarm en GPS tracker een verstandige keuze, maar welk slot is nu de juiste keuze?

Er zijn verschillende type sloten, zo zijn er de bekende kettingsloten maar ook een aantal alternatieven zoals: schijfremsloten, beugelsloten, gashandel sloten, kabelsloten maar ook buddy kabel sloten.

Een kettingslot is vrij universeel toepasbaar, ook op scooters, alleen op sommige modellen met zeer kleine spaken (zoals de AGM VX50 en BTC Riva) passen de meeste kettingsloten niet. Hier zijn ook exemplaren voor verkrijgbaar. Zeker een goed kettingslot is lastig voor een scooterdief.
Bevestig een kettingslot  nooit aan het voorwiel, deze is bij de meeste scooters namelijk in een paar minuten gedemonteerd. Bevestig het slot bij voorkeur aan een framebeugel (mits aanwezig) en anders aan het achterwiel.

Een schijfremslot is de volgende optie, deze is lastig voor dieven en het voorkomt  het makkelijk meenemen van het voertuig, echter hebben scooters vaak alleen een schijfrem aan de voorzijde en hierbij geld het zelfde als bij de kettingsloten, een voorwiel is makkelijk te demonteren.
Gebruik je hierbij een gashandel slot? Dan wordt dit bemoeilijkt omdat dan de rem vast staat. Dit is een degelijke combinatie.

Een beugelslot of soms ook penslot genoemd is erg stevig, vaak kan dit in combinatie gebruikt worden met een ketting, ook kunnen sommige modellen ook als schijfremslot gebruikt worden.

Kabelsloten is erg flexibel en universeel toepasbaar, dit vaak niet zo sterk als een kettingslot, maar ook een stuk lichter in gewicht.

Een buddyslot is slechts voor een paar modellen verkrijgbaar, dit past niet op ieder model maar is wel handig. Deze hebben een goede pasvorm en zijn vaak netjes in de scooter op te bergen.
 

Artikel 1 tot 106 (van de 106 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 106 (van de 106 artikelen). Resultaat:1